Een fibula, ook wel een mantelspeld of doekspeld genoemd, is een historisch gebruiks- en siervoorwerp. De speld werd (wordt) gebruikt als sluitspeld voor kledingstukken. De fibula, meestal van metaal gemaakt, bestaat uit een tweedelig sluitmechanisme in de vorm van een pen en een gaatje of een speld met een haakje en is de voorloper van de knoop en ritssluiting.
Hoe uitbundiger hoe welvarender
De oudste (bronstijd) fibulae lijken erg veel op onze moderne veiligheidsspeld, deze werden uit (hoe kan het ook anders) brons en ijzer vervaardigd.
Maar naarmate de eeuwen verstreken hoe uitbundiger de speld werd.
De fibula werd een vertoon van status en rijkdom. Hoe welvarender de drager des te uitbundiger de mantelspeld.
Ze werden gemaakt in zilver en goud, uitbundig vormgegeven en ingelegd met edelstenen, schelp en email.
Fibulae waren ook in de oudheid modegevoelig en de uitvoering veranderde continue. Mannen droegen maar één mantelspeld, voornamelijk op de schouder. Vrouwen gebruikten vaak meerdere mantelspelden om jurken, rokken en mantels vast te spelden.
Veelzijdig Sieraad
Ook in de moderne tijd is de fibula goed te gebruiken. Speld je sjaal ermee vast in de winter, of zomers je sarong (omslagdoek), ook is de speld handig om je rok vast te spelden wanneer je op de fiets bent! Uiteraard is de speld ook "gewoon" als broche te gebruiken. Kortom een uitermate veelzijdige mode accessoire!
Maak je eigen fibula
Wil je de fibula ook in je sieraden collectie? En wil je deze zelf leren maken?
Ik geef workshops in het maken van fibulae van koperdraad. Ben je er behendig in geworden, probeer er dan ook één in zilver te maken!
Versier de mantelspeld met (edelsteen)kralen of verschillende kleuren metaaldraad.
Ik geef deze workshop ook bij het Ambacht in Beeld Festival, welke plaatsvind bij de Hallen in Amsterdam in het weekend van 26 & 27 september 2020.